1.11.2022.

Izvor slike: Unsplash

Kako odabrati prave gume i brinuti o njima?

Obvezna uporaba zimske opreme na zimskim dionicama, u Hrvatskoj, traje od 15. studenog tekuće godine do 15. travnja iduće godine. MUP je najavio kazne za one koji ne koriste zimsku opremu, a početna je 1.000 kn. Iznosi se povećavaju ako se prekrši odredba kojom je policija isključila vozilo, bez zimske opreme, iz prometa. Osim guma, propisano je i da se, prije uključivanja u promet, mora očistiti snijeg, led ili voda s vozila. Na što treba obratiti pažnju kod kupovine guma? Pročitajte korisne informacije o zimskim i cjelogodišnjim gumama te zašto je važno balansirati gume.

Zašto bi zimske gume trebali koristiti samo zimi?

Kada temperature počnu rasti, zimske gume se brže troše zbog povećanog trenja o gaznu površinu te zbog većeg broja sitnih lamela (utora). Ako bismo i nakon zime koristili zimske gume, učinili bismo ih neiskoristivima puno prije roka. Ljetne gume imaju manje prirodnog, a više sintetičkog kaučuka, zbog čega su otpornije na višim temperaturama.

Pročitajte detaljan test zimskih guma proveden od strane HAK-a i partnera u 10. mjesecu 2020. godine. Pronaći ćete korisne informacije, detaljno objašnjene uz primjer automobila po dimenzijama guma.

Zašto je važno balansirati gume?

Balansiranje guma je postupak kojem je primarni cilj uravnoteženost mase kotača te raspodjela opterećenja na različitim stranama iste osovine.

Balansirate li svoje gume i zašto je to bitno? Bitno je jer, u protivnom, vibracije mogu dovesti do zamora kotača, kao i preuranjene i nepravilne istrošenosti guma. Ako primijetite da se gume troše nejednako, razlog može biti pogrešno centrirano vozilo (optika), što biste trebali provjeriti. Bez balansiranja kotača, može doći i do smanjenja trajnosti amortizera, ležajeva kotača ili spone volana, što vas može “lupiti po džepu” za par tisuća kuna.

Navedeno je i više nego dovoljno da redovito obavljate ovu radnju, koja puno znači, a najmanje će vas koštati (oko 200 kn) od svih usluga iz područja održavanja vozila. Spasite se od vibriranja volana i karoserije, kao i otežane upravljivosti kod vožnje i kočenja.  Trebate izmjenu i balansiranje guma? U Vukovaru možete popiti kavu u caffe bar Grandu tvrtke Mali kraj, prije nego li posjetite njihov autoservis i trgovinu autodijelova. 

Kada se balansiraju gume?

  • kod sezonske zamjene 
  • kada se osjete vibracije oko kotača
  • preporučuje se nakon svakih prijeđenih 10.000 km

Pritisak guma

Svoje gume pregledavajte minimalno pred svaki dalji put, a preporučuje se i dva puta mjesečno. Pritisak guma je važan čimbenik koji mora biti na optimalnoj razini kako bi osigurao sigurnost vozila, kao i spriječio neravnomjerno trošenje guma. 

Izvor fotografije: Pexels

Cjelogodišnje gume, kada se preporučuju? 

Prednost cjelogodišnjih guma je, pored mogućnosti korištenja tijekom cijele godine, što im je cijena niža od sezonskih guma. Na cjelogodišnjim gumama isto možete pronaći oznaku M+S, zajedno s All Season oznakom.

Kada ne bi trebali koristiti ove gume? Ako ćete automobilom ići na skijaški odmor, ili pak na ljetni odmor negdje na jug. Najbolje ih je koristiti za gradsku vožnju, u umjerenim klimatskim područjima, ali uvijek se sezonske gume preporučuju prije cjelogodišnjih.

HAK donosi i test cjelogodišnjih guma, koji također možete pronaći na njihovim stranicama, u kojemu zaključuje da, niti jedna od 7 testiranih guma, nije blizu kvalitete sezonske gume. Četiri gume razočarale su na suhom (Continental, Goodyear, Nokian i Uniroyal), a tri na snijegu (Michelin, Vredestein i Bridgestone).

Ako se u Poreču nađete u potrazi za vulkanizerskim uslugama, Gumi servis stoji vam na raspolaganju s modernim uređajima.

Oznake na gumi 

Znate li čitati oznake s gume i što one predstavljaju? Primjer oznake je P205/55R 16 89H.

  • P - označava putničku gumu; da piše LT, to bi značilo da je kamionska guma
  • 205 - odnosi se na širinu presjeka gume
  • 55 - označava postotak koji uspoređuje visinu gume sa širinom presjeka; konkretno, ovdje 55 znači da je visina gume 55% širine gume
  • R - postoje oznake R, B i D, a R označava radijalnu izgradnju kućišta gume
  • 16 - promjer kotača, najčešće mjeren u inčima/colima; 1 inč je 2,54 cm
  • 89 - indeks opterećenja koji može biti 74--150 za putničke gume; odnosi se na težinu koju guma može izdržati
  • H - označava maksimalnu brzinu koju guma može izdržati, a ocjene su od A do Z

Izvor fotografije: Flickr

Ako na gumi vidite oznaku M+S (Mud & Snow), znači da je riječ o gumama koje imaju grublji profil, s većim kanalima i utorima (ripnama). Danas je pogrešno je tumačiti da se automatski radi o zimskim gumama, jer ova oznaka može stajati na svim vrstama guma. Ako postoji oznaka snježne pahuljice na planini, uz M+S, onda znate da je riječ o zimskim gumama.

DOT oznaka odnosi se na četveroznamenkasti broj, poput npr. 0720, koji znači da je guma proizvedena u sedmom tjednu 2020. godine. 

Juraj Šebalj, na YouTube kanalu AutoMarket.hr, preporučuje montiranje guma s najvećim bokom kada se radi o zimskoj gumi (15 cola), uzimajući u obzir preporuku proizvođača. Svaki model vozila ima propisano nekoliko dimenzija guma, što možete provjeriti na stanici za tehnički pregled vozila, a dimenzije guma moraju biti zapisane u prometnoj dozvoli.

Autorica: Ines Ivanović

Ostavite komentar

Komentari

Budite prvi koji će komentirati...
X
Kolačići

Kolačići ("cookies") omogućuju pravilno funkcioniranje ove stranice. Daljnjim korištenjem ove stranicu prihvaćate korištenje cookies (kolačića) i pravila o privatnosti. Više o tome pročitajte ovdje