31.1.2023.

Izvor slike: Pixabay

Kako odabrati odgovarajući dom za starije?

Koje su prednosti domova za starije i nemoćne, na što obratiti pažnju kod potrage za domom koji odgovara vašim potrebama i što je sve potrebno za prijavu? Odgovore saznajte u nastavku te pročitajte korisne savjete vezane uz zdravlje. Na kraju, pronađite dom za starije i nemoćne u svojoj blizini i saznajte više detalja o njemu.

Kako pronaći odgovarajući dom?


Kako biste se osobno uvjerili da vaš roditelj odlazi na sigurno mjesto gdje će se brinuti o njemu, njegovu zdravlju i općoj dobrobiti, potrebno je dobro istražiti ponuđene mogućnosti. Neki domovi imaju razne izlete, radionice i zabavna događanja koja održavaju pozitivnu atmosferu.
Naravno, prvenstveno je važno raspitati se o stručnosti osoblja, o organiziranoj medicinskoj pomoći, brizi o prehrani te razgledati sami prostor. Licencirane ustanove uvijek imaju medicinske stručnjake na raspolaganju, što je vrlo važan aspekt. Ako je osoba koja se prijavljuje nepokretna, dobro je raspitati se o opremljenosti doma za takav slučaj. Dobro je upoznati zaposlenike i vidjeti kako se ponašaju i odnose jedni prema drugima i korisnicima doma. Na kraju je, naravno, potrebno obratiti pažnju i na čistoću i mirise, kao i na opće uvjete u domu.
Prijava u dom je veliki korak i promjena u životu osobe, tako da je vrlo važno učiniti sve potrebne provjere i detaljno istraživanje, kako bi se osoba koja se prijavljuje u dom osjećala sigurno.

 
Prednosti domova za starije i nemoćne:

  • cjelodnevna njega
  • medicinska pomoć po potrebi
  • kvalificirano i stručno osoblje
  • briga o kvaliteti prehrane
 
Na listama čekanja za dom nalazi se više od 70.000 osoba koje su se za isti prijavile. Ponekad od predaje zahtjeva do dobivanja smještanja može proći i više od deset godina. 

Zahtjev za smještaj u domu socijalne skrbi dostavlja se uz potrebnu dokumentaciju i preslike:

  • domovnice
  • rodnog lista
  • osobne iskaznice
  • zdravstvene iskaznice
  • potvrde o prihodima
  • povijest bolesti
  • liječničke svjedodžbe za prijem u dom prilikom smještaja

Osim navedenog, potrebna su vam i otpusna pisma iz bolnice, kao i pisana izjava o snošenju razlike troškova smještaja i troškova sahrane (ovjerena). Međutim, smještaj u domu može se dobiti i na temelju rješenja nadležnog centra za socijalnu skrb, ako se radi o starijoj i teško bolesnoj osobi koja zahtijeva stalnu njegu. Osobe nesposobne za rad isto tako imaju pravo na dugotrajni smještaj.
 

Kako možemo održavati vitalnost?

Tjelesna aktivnost pomaže u održavanju imunološkog sustava zdravim. Važno je baviti se bilo kakvom fizičkom aktivnošću i odvojiti vrijeme za aktivnosti intenzivnije od obične šetnje. Preporučuje se barem 20 minuta vježbanja dnevno. Kada uđemo u određenu dob, važno je misliti na segmente navedene u nastavku.

Važno je posjećivati liječnika jednom godišnje, ako nije potrebno češće, kako bi rano mogli dijagnosticirati potencijalne probleme. Pametno je cijepiti se protiv gripe svake godine jer se virus mijenja svake godine, a cijepljenje smanjuje rizik od gripe do 60%.

Što se tiče prehrane, osobama koje se manje kreću je potrebno i manje kalorija, ali je važno konzumirati namirnice poput voća, povrća, ribe i nemasnog mesa. Stanja poput osteoporoze moguće je izbjeći unosom kalcija kroz hranu tijekom života. Važno je istaknuti i da vitamin D pomaže u apsorpciji kalcija, a on se nalazi u raznim vrstama riba.
Još je mnogo važnih segmenata o kojima treba brinuti, ali na kraju ćemo istaknuti još samo vitamin B12 koji održava dobre funkcije mozga. Ovaj vitamin se unosi kroz namirnice poput jaja, ribe, mesa i drugih.

Domovi za starije i nemoćne 

Pronađite dom za starije i nemoćne u svojoj blizini, koji odgovara vašim potrebama, a mi ćemo u nastavku istaknuti nekoliko njih. 
Uz radionice za starije, društvene igre, pravilnu zdravstvenu njegu i prehranu te proslavu blagdana, boravak u domu može biti ugodan. U domovima za starije nerijetko su na raspolaganju i usluge frizera, pedikera, aromaterapije i njege tijela.

U Umagu, prekrasnom gradu s blagom mediteranskom klimom, nalazi se dom za starije Atilio Gamboc. Kapacitet doma je 128 korisnika - za stacionar je predviđeno 54 osobe, u stambenom dijelu mogu boraviti 44 korisnika, a usluge dnevnog centra može koristiti 30 osoba.

U ovom domu potiče se aktivnost, održava vitalnost, kao i druženje s osobama istih ili sličnih interesa. Važno je voditi računa o tim navedenom, kako bi osobe mogle uživati u ovom zlatnom dobu života.

Izvor fotografije: Atili Gamboc

Dom Zlatno doba iz Gornje Pušće, mjesta nedaleko od Zagreba, svojim korisnicima nudi individualan pristup, komforan smještaj i kvalitetnu prehranu.  Također, među prvim je domovima koji su ugradili sprinkler sustav aktivnog gašenja požara. Korisnici imaju cjelodnevnu brigu od strane kvalificiranih medicinskih sestara, a osim njih, dom redovito posjećuje liječnica opće prakse. Ne nedostaje ni zabavne i poučne strane za korisnike, a ona je organizirana u vidu čestih izleta svetištima i znamenitostima Hrvatskog zagorja.

Izvor fotografije: tvrtke.hr, dom Zlatno doba
 

Autorica: Ines Ivanović

Ostavite komentar

Komentari

Budite prvi koji će komentirati...
X
Kolačići

Kolačići ("cookies") omogućuju pravilno funkcioniranje ove stranice. Daljnjim korištenjem ove stranicu prihvaćate korištenje cookies (kolačića) i pravila o privatnosti. Više o tome pročitajte ovdje