26.10.2020.

Izvor slike: Unsplash

Kada i kako možete sastaviti oporuku?

Kako se plaća pogrebna oprema ako ste član udruge s područja djelatnosti pogrebnih usluga ili surađujete s pogrebnom tvrtkom, a kako ako nemate unaprijed organizirane potrebe za pogrebnim uslugama? Kada je potreban datum, ovjera potpisa oporuke i svjedoci, a kada ne? Osoba koja želi prenijeti tijelo pokojnika iz druge zemlje u Hrvatsku, mora podnijeti zahtjev za odobrenje u hrvatskoj diplomatskoj misiji, pročitajte koje dokumente mora priložiti uz obrazac sprovodnice. Jeste li čuli za lijes sačinjen od gljiva? Zvuči čudno, ali Nizozemac Bob Hendrikx je imao dobru ideju, pročitajte više, pod zanimljivostima, u nastavku.

Udruge koje se bave pogrebnim uslugama i organizacijom pogreba

U Zagrebu je poznata udruga Posmrtna pripomoć čiji članovi, plaćanjem članarine, stječu pravo na temeljni ili posebni pogrebni standard. U slučaju pune vrijednosti pogrebnog standarda, obitelj preminulog ne mora platiti pogrebnu opremu i usluge koje organizira služba udruge. Članovima se ne naplaćuju neke usluge koje se uobičajeno naplaćuju na tržištu, poput organizacije pogreba, aranžiranja lijesa ili natpisa.

Što ako preminula osoba nije bila član nijedne udruge niti pogrebne tvrtke? Tada se sva pogrebna oprema i usluge plaćaju po tržišnim cijenama, što znači da isti model lijesa možete pronaći po različitim cijenama.

Ako se želite učlaniti u udrugu Posmrtna pripomoć, članarina se plaća najviše 20 godina, a već nakon dvije godine član ima pravo na 50% vrijednosti pogrebnog standard te nakon 4 godine na 100% vrijednosti pogrebnog standarda. Prilikom redovnog upisa plaća se članarina od 30 kn jednokratno, zajedno sa 3 mjeseca članarine od 135 kn (optimum pogrebni standard), ili 165 kn (posebni pogrebni standard). Nakon toga mjesečni iznosi članarine za navedene pakete iznose 45 kn ili 55 kn. Članarina se može platiti i jednokratno, ili uplatom na 12 do 60 rata.

Budite oprezni u vezi povrata novaca i proučite pravila udruge unaprijed, jer su mnogi ljudi imali problema nakon što se promijenio statut udruge Posmrtna pripomoć. Promjena donesena 2016. godine ukinula je pravo povrata uplaćenih sredstava članova, čak i umanjeni iznos, koji je, prije izmjene u statutu, bio garantiran. Ako se nađete u situaciji da ne možet više plaćati članarinu, nećete moći dobiti svoj novac natrag nakon raskida ugovora.

Na području Koprivnice djeluje tvrtka MAHONIJA, kojoj se možete obratiti za usluge organizacije pogreba.

Uz kompletnu organizaciju pogreba, RIP obrt iz Kloštar Ivanića pruža veliki izbor lijesova, dekoracija, križa, nadgrobnih znakova, urni, vijenaca i druge opreme.

 

Pisanje oporuke

Osnovne vrste oporuka:

  • privatne (vlastručne i oporuke pisane pred svjedocima)
  • javne (sastavlja sudac, javni bilježnik ili inozemno konzularno predstavništvo)
  • oporuke u izvanrednim okolnostima (usmeno pred svjedocima) 

Oporuku može napraviti osoba nakon navršenih 16 godina, a valjana je samo ako je napravljena u obliku utvrđenom zakonom. Ona se može i opozvati, a to se čini očitovanjem u bilo kojem obliku u kojemu se po zakonu može napraviti oporuka, uništenjem ili izradom nove isprave, voljnim raspolaganjem stvari ili pravom koje ste nekom namijenili oporukom. Oporuka se može, ali ne mora upisati u Hrvatski upisnik oporuka koji vodi javnobilježnička komora.

U slučaju vlastoručne oporuke (oporučitelj ju je napisao rukom te potpisao), nije potreban datum (iako se preporučuje i bitan je ako postoji više verzija), ovjera potpisa ni svjedoci. Tiskane oporuke moraju biti ovjerene istovremeno od dva svjedoka, a svjedoci moraju biti punoljetne osobe kojima nije oduzeta poslovna sposobnost te znaju čitati i pisati. Kada govorimo o oporukama nastalim u izvanrednim okolnostima, radi se o usmenom prenošenju pred svjedocima.

Izvor fotografije: Pexels

Smrtni slučaj u inozemstvu

Kada osoba želi prenijeti  tijelo pokojnika, iz druge zemlje u Hrvatsku, mora podnijeti zahtjev za odobrenje u hrvatskoj diplomatskoj misiji ili konzularnom uredu u inozemstvu. Obitelj će, uz obrazac sprovodnice, morati pripremiti:

  • izvadak iz matice umrlih na međunarodnom obrascu
  • liječničku potvrdu o smrti s naznakom uzroka smrti
  • dokaz o državljanstvu preminule osobe
  • putovnicu preminule osobe, koju službenik u diplomatskoj misiji ili konzularnom uredu mora poništiti
  • potvrdu za prijenos umrle osobe države iz koje se umrla osoba prenosi
  • podatke o prijevozniku (pogrebno poduzeće)

Ako se prenosi urna, za prijenos ne treba sprovodnica nego potvrda krematorija koja se daje na uvid policijskim službenicima na ulasku u Hrvatsku.

Zanimljivosti: 

  • u Hrvatskom zagorju su, na blagdan Svih svetih, mladići dočekali djevojku koja im se sviđa na groblju i na leđima joj kredom nacrtali znak križa, kako bi joj iskazali svoje osjećaje te drugim mladićima pokazali da je ona zauzeta
  • balzamiranje pokojnika je široko rašireno samo u Sjedinjenim Državama i u Kanadi
  • proces balzamiranja sprječava propadanje stanica tijela pokojnika, na način da se u njega ubrizgava mješavina kemikalija koje cirkuliraju umjesto tjelesnih tekućina
  • prosječna cijena pogreba u Ujedinjenom Kraljevstvu je 7.622 funte
  • slonovi i čimpanze pokapaju svoje uginule tako da na njih bacaju lišće i granje
  • lijes je šesterokutnog ili osmerokutnog oblika, dok je kovčeg/sanduk pravokutnog oblika
  • Nizozemac Bob Hendrikx ove je godine izumio lijes za kompostiranje tijela sačinjen od gljiva, koji trupla pretvara u kompost i obogaćuje tlo zbog micelija (korijenski sustav gljiva) 



Izvor fotografije: Unsplash

Sprovodi i koronavirus

Nažalost, trenutno je ljudima koji se žele oprostiti od voljene osobe situacija otežana jer moraju misliti na epidemiološke mjere preporučene zbog koronavirusa. Na pogrebu se preporučuje držanje 1,5 metara razmaka, a sućut se ne bi smjela iskazivati bliskim kontaktom. Također, preporučuje se vođenje evidencije sudionika i osoblja zbog lakšeg praćenja kontakata u slučaju pojave zaraze te okupljanje samo članova obitelji. Osobe koje imaju povišenu temperaturu, ili simptome respiratorne bolesti, ne smiju doći na sprovod.

 
Autorica: Ines Ivanović

Ostavite komentar

Komentari

Budite prvi koji će komentirati...
X
Kolačići

Kolačići ("cookies") omogućuju pravilno funkcioniranje ove stranice. Daljnjim korištenjem ove stranicu prihvaćate korištenje cookies (kolačića) i pravila o privatnosti. Više o tome pročitajte ovdje