30.10.2021.

Izvor slike: freepik

Jednostavni i brzi kolači brzo popravljaju raspoloženje

Bliži nam se zima i Božić, a tada je nekako najslađe pripremati i kušati razne kolače, torte i druge slatke delicije. Pročitajte zanimljivosti vezane uz slastice te savjete koji vam mogu pomoći u uspješnoj pripremi istih. Jeste li znali da kolače ne treba stavljati u frižider prije nego li se potpuno ohlade, kako ne bi nastala plijesan u njima? Kada poželite naručiti ukusne slastice za slavlja ili jednostavno počastiti se kolačem u gradu, možete posjetiti popularnu slastičarnicu Vincek U Zagrebu. Za one koji su u potrazi za slasticama bez glutena, tu je njihova slastičarnica Vis à Vis. Na kraju vam donosimo dva zanimljiva recepta, recept za kocke od lješnjaka i recept za jednostavni i brzi kolač od rogača.

Zanimljivosti: 

  • paprenjaci su autohtoni hrvatski kolači, a dobili su ime po papru koji je u prošlosti bio iznimno skup i rijedak
  • čupavci se zapravo zovu Lamingtoni i recept su koji dolazi iz Australije
  • rožata, koja je vrlo popularna u južnoj Dalmaciji, potječe iz Engleske, a mletački trgovci su ovaj desert donijeli u Dubrovačku republiku

U nastavku ćemo navesti nekoliko savjeta i preporuka koje vam mogu pomoći oko uspješne pripreme vaših omiljenih kolača. Prva stvar koja je važna je da pećnicu zagrijete na temperaturu iz recepta prije nego što stavite kolač unutra.

Izvor fotografije: freepik

Savjeti:

  • nemojte otvarati vrata pećnice tijekom pečenja kolača kako biskvit ne bi splasnuo
  • ubodite čačkalicu u tijesto i ako na njoj ostanu suhe mrvice, tada znate da je kolač pečen
  • koristite li margarin u pripremi kolača, ostavite ga na sobnoj temperaturi barem 30 min prije upotrebe, a jednako tako vrijedi i za jaja
  • prstohvat soli može pomoći da istučete bjelanjke kako treba, a oni se najbolje mogu istući na sobnoj temperaturi
  • važno je da posuda za miksanje bjelanjaka, kao i metlice miksera, budu suhe i čiste
  • čvrsti snijeg nećete moći dobiti ako vam dio žumanjka uđe u bjelanjke
  • padne li vam ljuska jajeta u smjesu, možete je lako izvaditi pomoću druge ljuske jajeta jer se međusobno privlače
  • nemojte kolače stavljati u frižider prije nego li se potpuno ohlade jer bi inače u njima mogla nastati plijesan 
  • kada koristite prašak ili sodu bikarbonu za svoju smjesu, nemojte da smjesa dugo stoji prije pečenja jer tako oni gube svoju efikasnost
  • soda bikarbona reagira s kiselim tako da ju u kolaču treba koristiti u kombinaciji s, na primjer, jogurtom ili limunovim sokom
  • glatko brašno treba koristiti za elastična tijesta (npr. dizano i vučeno tijesto), a oštro brašno za prhka tijesta
  • hrskave kolače je najbolje čuvati u hermetički zatvorenoj posudi jer ne podnose vlagu
  • kremaste kolače preporučeno je držati u frižideru do tri dana, a zatim ih možete zamrznuti pakirane u posudi ili prekrivene masnim papirom
  • prhkost tijesta možete očuvati zamrzivanjem kolača od dizanog, prhkog i lisnatog tijesta, a prije zamrzivanja ih treba ostaviti pola sata u hladnjaku

Recept za jednostavni i brzi kolač

Na internetu možemo pronaći bezbroj recepata, ali danas smo odlučili s vama podijeliti jedan sa stranice Tvornica Zdrave Hrane, a radi se o brzom kolaču od rogača. Dobra vijest za dijabetičare je da mogu jesti ovaj kolač bez problema. 

Izvor: Unsplash

  • Potrebni sastojci:
  • 200 g mljevenog rogača
  • 2 žlice marmelade od naranče ili malina
  • 2 žlice grožđica
  • Korica 1 limuna
  • 1 dl maslinovog ulja
  • 2 dl kokosovog mlijeka
  • 3 žlice nektara od agave

U kalup za tortu, koji ste obložili papirom za pečenje, ulijte smjesu od navedenih sastojaka koje prethodno treba dobro promiješati, dok se ne dobije gusta smjesa. Potom sve poravnajte u kalupu i pecite na 180 stupnjeva 20-25 minuta.

Zašto koristiti rogač za kolače i općenito 

Rogač je vazdazeleno mediteransko stablo iz porodice mahunarki. Mahune u sebi sadrže sjemenke koje uvijek imaju istu masu -0,18 grama. Odatle potječe naziv karat za jedinicu zlata od 0,18 grama jer su u antičko doba sjemenke rogača služile za vaganje zlata.

Rogač sprječava probavne tegobe, smanjuje loš kolesterol i šećer u krvi, potiče iskašljavanje, pomaže kod astme, osnažuje imunitet, jača kosti i ima još mnogo ljekovitih svojstava za čovjeka. Obiluje kalcijem, kalijem, bakrom i riboflavinom, a okusom također ne razočarava.

Slastičarnice i oprema za pekarstvo i slastičarstvo

Kada poželite naručiti ukusne slastice za slavlja ili jednostavno počastiti se kolačem u gradu, u Zagrebu ušetajte u jednu od brojnih Vincek slastičarnica poznatih po ukusnim tortama i kolačima. Jeste li znali da njihova slastičarna Vis à Vis nudi slastice bez glutena? Posjetite ih i okusite slastice bez glutena pogodne za vegane, isprobajte njihov zdravi doručak, bio sladoled i ostale delicije.

Sve potrebno za pekarsko-slastičarske obrte sadrži ponuda pekarsko-slastičarska zadruga Pesla iz Zagreba. U njihovoj trgovini možete pronaći i bezglutenski kruh, peciva i kolače te smrznute proizvode. Surađuje s uglednim prehrambenim tvrtkama poput Dukata, Zvijezde, Ireks arome i s brojnim drugim partnerima. Također, Pesla se zalaže za zaštitu interesa struke.

Recept za kocke od lješnjaka

Na Instagram profilu foodoris_ možete pronaći brojne ukusne recepte autorice Doris Valković, a ovaj put ćemo izdvojiti kocke od lješnjaka. Doris je autorica e-booka"Biljni užitak" koju preporučujemo ljubiteljima prirodne hrane. Kuharicu i još zanimljivih recepata možete pronaći na stranici Foodoris - natural & whole foods.

Potrebni sastojci za podlogu: 

  • 3/4 šalice kokosovog brašna
  • 1/2 šalice kokosovog ulja
  • 1/4 šalice javorovog sirupa
  • prstohvat soli

Sastojci za sloj od lješnjaka:

  • 3/4 šalice brašna od lješnjaka
  • 1/4 šalice maslaca od lješnjaka
  • 1/4 c + 1 žlica javorovog sirupa
  • 1/4 c kakao maslaca
  • 4 žlice kakao praha
  • 1 žličica ekstrakta vanilije
  • 1 šalica biljnog mlijeka (preporučeno od lješnjaka)
  • prstohvat soli

Upute za pripremu kocki od lješnjaka

Sastojke za podlogu pomiješati rukama u zdjeli, a ako je previše suho, dodati još ulja. Kalup za pečenje nauljiti ili obložiti papirom za pečenje, ako ne koristite silikonski kalup. Tijesto prebaciti u kalup i utisnuti i poravnati. pecite na 170 stupnjeva 10-15 minuta, dok tijesto ne dobije zlatastu boju i više nije mekano na dodir. 

Sve sastojke, osim mlijeka, za sloj od lješnjaka pomiješati u mikseru ili multipraktiku, dok ne dobijete jako gustu smjesu. Nakon toga postepeno dodajte mlijeko i miksajte. Tekstura paste treba biti bez grudica, gusta ali mazljiva. 

Kada se pečena podloga lagano ohladila, prekrijte je ravnomjerno slojem od lješnjaka i , po želji, preliti čokoladom. Kako sami možete napraviti čokoladni sloj? Pomiješajte 1/3 šalice kokosovog ulja s 2 žlice javorovog sirupa, stavite par zrnca soli, ekstrakt vanilije i 1/3 šalice kakao praha. Još jednostavnije, možete i samo otopiti čokoladu s malo kokosovog ulja. Na kraju prekrijte sloj kreme od lješnjaka čokoladom, posipajte nasjeckane tostirane lješnjake i stavite u hladnjak. 

 

Autorica: Ines Ivanović

Ostavite komentar

Komentari

Budite prvi koji će komentirati...
X
Kolačići

Kolačići ("cookies") omogućuju pravilno funkcioniranje ove stranice. Daljnjim korištenjem ove stranicu prihvaćate korištenje cookies (kolačića) i pravila o privatnosti. Više o tome pročitajte ovdje