6.2.2020.

Izvor slike: Fiprom d.o.o.

Intervju s Fipromom - kako fitoterapija pomaže u očuvanju zdravlja?

Tvrtka Soria Natural osnovana je prije 35 godina u Španjolskoj, gdje i danas djeluje kao jedna od vodećih tvrtki u Europi na području fitoterapije. Njihove proizvode, na području Hrvatske, distribuira Fiprom d.o.o., tvrtka koja to uspješno radi od 2015. godine. Fitoterapija je medicinska disciplina koja kao izvor ljekovitih tvari koje utječu na ljudski organizam koristi biljke. Razgovarali smo s Veronikom Ćurković, magistrom molekularne biologije iz tvrtke Fiprom, koja nam je otkrila više o samoj tvrtki i njezinim proizvodima te dala korisne savjete vezane za zdravlje i prehranu. U nastavku pročitajte što nam je sve otkrila.

 

1. Možete li nam reći nešto više o počecima poslovanja i koji su najveći izazovi s kojima ste se susreli?

Nakon detaljne analize tržišta započeli smo s radom u Hrvatskoj prije nešto manje od 5 godina i to s prvih 16 proizvoda. Do sad smo naš asortiman u području fitoterapije proširili na 40-ak proizvoda s tim da ga godišnje proširujemo sa 5-8 novih proizvoda.
Izazov je, kao i kod uvođenja svih novih brendova na tržište, pozicioniranje i predstavljanje tvrtke i proizvoda kod prodajnih partnera što spada pod standardni dio poslovanja na svakom tržištu. Ono što spada pod puno veće izazove koji su vezani uz specifičnosti rada u Hrvatskoj su enormni problemi s naplatom potraživanja, što je jako velik problem za mlade i nerazvijene tvrtke. Do sad smo uspješnim rastom i pozicioniranjem proizvoda i tvrtke na tržištu uspjeli i taj problem prilično anulirati.

2. Recite nam nešto više o djelatnosti Vaše tvrtke i važnosti fitoterapije.


Soria Natural jedna je od vodećih tvrtki u Europi na području fitoterapije. Osnovana je prije više od trideset pet godina s namjerom da se posveti vlastitoj preradi i proizvodnji proizvoda od ljekovitog bilja. Sve ljekovite biljke i gotovo sav osnovni materijal koji koriste za proizvode uzgajaju na vlastitim poljima i to na više od 500 hektara ekološki certificirane zemlje.
U postupku dobivanja biljnih ekstrakata i kompleksa koriste se inovativnim metodama liofilizacije i superkritične tekućine te tako omogućuju učinkovitiju fitoterapiju od one koja je ranije bila dostupna na tržištu. Dugogodišnjim iskustvom na području ekološkog uzgoja bilja, uz moderne laboratorije s više od 600 zaposlenih Soria Natural je pri samom vrhu u području prirodne medicine. 
Proizvodi tvrtke Soria Natural su poznati u svijetu po svojoj kvaliteti i dokazanoj učinkovitosti. 
Fitoterapija je medicinska disciplina koja kao izvor ljekovitih tvari koje utječu na ljudski organizam koristi biljke. Biološki aktivne tvari iz biljaka imaju funkciju očuvanja i održavanja zdravlja, prevencije bolesti i liječenja bolesti. Velika je važnost fitoterapije i u prevenciji, a ne samo liječenju.


3. Što biste naveli kao svoju osnovnu prednost na tržišnom segmentu fitoterapije?


Prednosti biljnih ekstrakata tvrtke Sorie Natural, u odnosu na ostale, slične fitoterapijske preparate koji su prisutni na tržištu su sljedeće: 

  1. Naši ekstrakti su standardizirani – određena je količina djelotvornih aktivnih sastojaka ljekovitog bilja u svakom ekstraktu što osigurava dostatnu koncentraciju aktivnih sastojaka pri preporučenoj dnevnoj količini za postizanje terapeutskog učinka. Tako je omogućeno konstantno ponavljanje originalne formule u svim serijama.
  2. Potpuno uklanjanje alkohola. Naši ekstrakti ne sadrže etanol. 
  3. Naši biljni ekstrakti sadrže biljni glicerin koji je dodan kao konzervans i ima dvije važne prednosti: povećava apsorpciju aktivnih sastojaka biljke i pomoću svojih fizikalnih svojstava (visoki osmotski tlak) djeluje kao konzervans, a da ne utječe na kemijski integritet sastojaka proizvoda. Zato je minimalni rok trajanja čak tri godine.

4. S kojim se problemima najčešće susreću vaši klijenti i kakve upite najčešće zaprimate?


Najčešći problemi
su depresija, anksioznost, nesanica, hipertenzija, menstrualne tegobe, menopauzalne tegobe, povišen kolesterol, Escherichia coli, alergije. Pitanja koja dobivamo su usmjerena ka ublažavanju simptoma aktualnih oboljenja pojedinaca te prevencija nastanka bolesti kao i težih i ozbiljnijih stanja.


Izvor fotografije: tvrtke.hr

5. Koji biste proizvod istaknuli kao najpopularniji?

Naš najpopularniji proizvod je Cyrasil – detoks program koji sadrži koncentrat soka crne rotkve, artičoke i sikavice. U 2018. Godini proglašen je najboljim dodatkom prehrani u svijetu.

6. Najčešći uzrok smrti u Hrvatskoj, kao i u svijetu, su kardiovaskularne bolesti. Kakva su iskustva Vaših korisnika s Tensivel kapsulama koje pomažu u reguliranju visokog tlaka kao rješenje na biljnoj bazi, na koji način se uzima taj lijek i na što treba pripaziti? 


Ovaj proizvod kombinira djelovanje ekstrakata masline, gloga i bijele imele i pomoći će u održavanju krvnog tlaka u normalnim i zdravim razinama. Liofilizirani ekstrakt lista masline ima ulogu u zaštiti kardiovaskularnog sustava od oksidativnog oštećenja, liofilizirani ekstrakt gloga ima ulogu u održavanju funkcije srca te liofilizirani ekstrakt bijele imele koja podržava rad srca i pomaže u održavanju normalne razine kolesterola u krvi.

Pije se 1 kapsula svakih 12 sati s velikom čašom vode te je potrebno raditi pauze od 7 dana (nakon 42 dana uzimanja). Prije uzimanja kapsula Tensivel potrebno je posavjetovati se sa svojim liječnikom ili ljekarnikom. Također, preporučena dnevna doza se ne smije prekoračiti.

Što se tiče povratnih informacija o Tensivelu, imamo konkretne rezultate, potkrijepljene nalazima jednog pacijenta koji je bio godinama na farmakološkoj terapiji za liječenje hipertenzije– dotični pacijent nije samoinicijativno "prešao" na Tensivel već je u suradnji sa svojom liječnicom obiteljske prakse dogovoren rad na kontroliranju stresa (Pasiflora i Glog 6 mjeseci). Uz farmakološku terapiju uključen je Tensivel do isključenja farmakološke terapije. Kroz nekoliko dana uzimanja Tensivela zabilježeno je sniženje dijastoličkog i sistoličkog tlaka.

7. Zbog čega dolazi do ispucanih noktiju, tanke i krhke kose i suhe kože i kada je preporučljivo početi uzimati dodatke poput Silicija? 


Ispucani nokti, tanka i krhka kosa i suha koža mogu biti posljedica različitih faktora kao što su: loša prehrana, nedovoljan unos tekućine, vremenski uvjeti (suh i hladan zrak u zimskim mjesecima), problemi sa štitnom žlijezdom.
Dodatke kao što su Silicij ili Preslica poželjno je početi uzimati čim se primijete navedeni simptomi. Silicij potiče jačanje vezivnog tkiva i kostiju, jača nokte i kosu te potiče zdravlje kože tako da i zdravim pojedincima ne može škoditi.


Izvor fotografije: Pexels

8. Na Vašoj stranici smo pronašli edukativne članake koji su zasigurno korisni za Vaše posjetitelje. Pohađaju li zaposlenici Fiproma različite seminare i edukacije?


Da, naši djelatnici su kontinuirano uključeni u edukaciju. Jedna djelatnica je završila školu za fitoaromaterapeuta pod vodstvom dr. Sc. Stribora Markovića, a trenutno ju i sama pohađam. Osim navedene edukacije, naši djelatnici kontinuirano sudjeluju na znanstvenim seminarima i kongresima.

9. Bitno je razumjeti da dodaci prehrani nisu nadomjestak ili zamjena uravnoteženoj prehrani. Nerijetko se osobe okreću raznim preparatima u nadi za brzim rješenjima za održavanje zdravlja. Možete li dati neki savjet našim čitateljima,  kako svakodnevno mogu djelovati na zdravlje organizma i koji bi mogao biti prvi korak ka zdravijem životu?


Istina, dodaci prehrani nisu nadomjestak raznovrsnoj i uravnoteženoj prehrani. S jedne strane, osobe ne vode brigu o prevenciji bolesti dok s druge strane, u slučaju oboljenja, pribjegavaju nizu dodataka prehrani s ciljem što bržeg saniranja/rješavanja problema. 
Savjet koji bih dala čitateljima je već poznat, a to je na prvo mjesto raznovrsna i uravnotežena prehrana koja uključuje proteine, ugljikohidrate i masti. Također je bitno da zdrav pristup prehrani usađuju djeci od najmlađe dobi te da smanje odlaske u pekare. To je prvi korak i temelj ka zdravom načinu života.
Autorica: Ines Ivanović

Ostavite komentar

Komentari

Budite prvi koji će komentirati...

Pročitajte povezane tekstove

Novosti, 6.2.2020.
Kako bismo očuvali naše zdravlje, vrlo je bitno paziti na uravnoteženu prehranu koja može djelovati kao prevencija za razne bolesti. Razgovarali smo s Veronikom Ćurković iz Fiproma, tvrtke koja se bavi distribucijom Soria Natural proizvoda na području Hrvatske. Saznajte koje nam je korisne savjete otkrila te pročitajte više o namirnicama koje nam pomažu u očuvanju zdravlja tijekom zimskih mjeseci.
X
Kolačići

Kolačići ("cookies") omogućuju pravilno funkcioniranje ove stranice. Daljnjim korištenjem ove stranicu prihvaćate korištenje cookies (kolačića) i pravila o privatnosti. Više o tome pročitajte ovdje