14.7.2020.

Izvor slike: Unsplash

Granice, ograničenja i sigurno putovanje

Donosimo vam zanimljivosti o pretraživanju i usporedbi autobusnih prijevoznika te autoprijevoznike s kojima možete putovati u susjedne zemlje. Pročitajte informacije o novim mjerama za očuvanje radnih mjesta te zašto sjedala u autobusu ne moraju imati pojas.

Putovanje busom je uobičajeno za izlete jer omogućuje znatne uštede kada se usporedi s putovanjem automobilom. No, u zadnje vrijeme se, zbog koronavirusa, vožnja autobusom promijenila u smislu sigurnosti. Ali ne brinite, jer donesene su mjere opreznosti. U nastavku pročitajte informacije o stranicama na kojima možete doznati korisne informacije o autoprijevoznicima.

Na stranici busradar.hr možete pregledati sve autobusne linije i uspoređivati cijene. Osim autobusa, u tražilici će vam se izlistati i vlakovi, kao i ponude za BlaBlaCar (u obliku reklame). Također, prikazat će vam se pogodnosti vozila poput dostupnost utičnica i, na primjer, veći razmak između sjedala.

Na stranici GetByBus možete pregledati recenzije putnika za odabranog autoprijevoznika (rubriku recenzije možete pronaći na dnu stranice).

S obzirom na situaciju s koronavirusom, bilo bi dobro dodatno provjeriti točnost svih informacija ako ćete koristiti neku od ovakvih tražilica.

Izvor fotografije:  Unsplash

Hrvatski zavod za zapošljavanje je za srpanj objavio nove mjere za očuvanje radnih mjesta. Odnose se na srpanj i kolovoz i između ostalih, uključuju sektor prijevoza, što se odnosi prvenstveno na prijevoz putnika kopnom. Visina potpore iznosi do 4.000 kn po radniku, a detaljnije informacije možete pronaći na službenoj stranici HZZ-a.

Zemlje i granice

Izvor fotografije: Flickr

Srbija je otvorila granice i ne treba se testirati na koronavirus pri ulasku u državu, a ne mora se ni u samoizolaciju.

Između Hrvatske i Srbije prometuje LIŠANE TRANSTURIST za prijevoz iz Benkovca.

Crna Gora
je također otvorila granice s Hrvatskom, kao i Mađarska i Bosna i Hercegovina.  Mađarska nas je stavila na zelenu listu, što je dobro za naš turizam jer znači da se stanovnici Mađarske ne moraju testirati nakon povratka iz Hrvatske.

Što se tiče Slovenije, Hrvati moraju imati test na koronavirus ne stariji od 36 sati jer smo na žutoj listi. Slovenci koji su bili u Hrvatskoj moraju, pri povratku, objasniti gdje su bili potvrdom o turističkom smještaju i slično.

Ako putujete u Italiju (Trst, Veneciju ili Treviso) ili Sloveniju (Ljubljana), na raspolaganju vam je prijevoznik A-tourS iz Viškova.

Na našoj poslovnoj tražilici možete pronaći listu prijevoznika iz područja djelatnosti prijevoz putnika.

Kod nas za javni prijevoz vrijede uobičajene preporuke, iako se u praksi viđa i kršenje istih, osobito što se tiče razmaka između putnika ili nošenja maski. U Irskoj je ministar propisao nošenje maski u javnom prijevozu zakonski obaveznim.

Za kraj jedna zanimljivost o pojasevima u autobusu. Sjedala u busu ne moraju imati pojas (osim sjedala ispred kojih nema naslona drugog sjedala), ali busevi su dizajnirani po principu pasivne zaštite; dobro podstavljena sjedala koja su dizajnirana kao posebni odjeljci (tako da su putnici poput jaja u tetrapaku), optimalna udaljenost između istih i kvalitetni prozori. 
Autorica: Ines Ivanović

Ostavite komentar

Komentari

Budite prvi koji će komentirati...
X
Kolačići

Kolačići ("cookies") omogućuju pravilno funkcioniranje ove stranice. Daljnjim korištenjem ove stranicu prihvaćate korištenje cookies (kolačića) i pravila o privatnosti. Više o tome pročitajte ovdje