8.3.2019.

Izvor slike: Unsplash

Doručak sa žirafama ili noć u umirovljenom Boeingu 747?

Iza nas je 11. međunarodni sajam Hotel & Gastroteh koji je završio 24. veljače na Zagrebačkom velesajmu kao središnji događaj HoReCa sektora, ali to nije jedini događaj koji pod reflektor stavlja ponudu vezanu za hotele i restorane. Ovaj mjesec nas očekuje tjedan restorana s povoljnim cijenama odličnih jela u nekim od vrhunskih restorana Hrvatske. Osim hrane, pripremljeni su i egzotični kokteli u organizaciji događaja Na koktel u Hotel, također po povoljnijim cijenama no inače. Pored ovih zanimljivih događaja, istražujmo i ostalu ponudu u području hotelijerstva i gastronomije u Hrvatskoj i svijetu.

Hotelijerstvo i gastronomija 

20.-24. veljače održavao se 11.  međunarodni sajam gastronomije i hotelsko-ugostiteljske  opreme - Hotel & Gastroteh na Zagrebačkom velesajmu koji je središnji HoReCa događaj (Hotel/Restaurant/Café). Svojom ulogom poslovnog i zabavnog sajma, okupio je brojne posjetitelje i zabavio ih još jednim atraktivnim  kulinarskim natjecanjem CRO TOP 10, u kojem su sudjelovali bivši državni prvaci u kuharstvu kao i najbolji pojedinci iz prošlosezonskog Hrvatskog kuharskog kupa.

Ovaj mjesec se održava još jedan zanimljivi događaj u području gastronomije u našim krajevima, a to je 18. tjedan restorana (15.03-24.03.2019). Večera u tri slijeda u nekim od vrhunskih restorana koštat će vas samo 100 ili 125 kn. Deset dana gozbe po najpovoljnijim cijenama u restoranima s područja cijele Hrvatske. Ova promotivna akcija naših restorana promovira gastronomsku scenu Hrvatske u suradnji s ugostiteljskim objektima, konceptom koji je nastao po uzoru na svjetske metropole, a održava se dva puta godišnje. 
Također, organiziran je i događaj Na koktel u Hotel koji se održava svaki dan prije večere od 18:00 do 19:40 sati. Egzotični ili klasični koktel čeka vas po znatno sniženim cijenama od 20 do 25 kuna. 

Najstarijim hotelom na svijetu - Nishiyama Onsen Keiunkan, otvorenom 705. godine, upravljala je ista obitelj iz Japana preko 1300 godina sa 52 generacije potomaka.
 
Za ljubitelje Stpephena kinga i redatelja Kubricka, hotel koji je inspirirao Stephena Kinga za knjigu Isijavanje pušta istoimeni film redatelja Stanlija Kubricka o-24 na kanalu 42, za sve goste.

Hoteli u Hrvatskoj

Hotel Bitoraj 



Izvor fotografije: Turistička zajednica općine Fužine 

U potpunosti obnovljen 2007. godine, luksuzno uređen hotel Bitoraj pruža gostima idealno okruženje za opuštanja tijela i duha, u šumskom okruženju. U kupaonici se nalaze jacuzzi masažne kade, a svakog gosta očekuje iznenađenje pri dolasku. 
Prilaz zadovoljava uvjete za pristup osobama u invalidskim kolicima, tu je i soba koja je posebno prilagođena za njih. 
U gastro ponudi nude se autohtoni goranski i lovački specijaliteti, la carte Restoran priprema jela iz kamina.

Hotel Kaštel, Motovun


Izvor fotografije: Hotel Kaštel

Spoj tradicije, ugodnog ambijenta i udobnosti nudi vam hotel Kaštel koji je smješten na vrhu brijega na kojem se nalazi srednjovjekovni gradić Motovun. 
Uz kvalitetan smještaj i opuštanje u wellness centru, tu je i bogata gastro ponuda koja uključuje mnoštvo specijaliteta. Kušajte tartufe iz motovunske šume, istarski pršut i sir, jela od tjestenine, divljači, istarskog goveda - boškarina. Ne propustite ni vrhunska istarska vina. 

Hotel Vinotel Gospoja, Vrbnik, otok Krk

Hotel Vinotel Gospoja prvi je tematski hotel koji promovira vino i vinarstvo, otvoren 2016. godine. Zadruga se bavi uzgojem autohtone, dobro poznate vinove loze Vrbničke Žlahtine.

Proizvod koji već dugi niz godina skuplja medalje na sajmovima diljem Hrvatske, Europske unije te SAD-a je Žlahtina Toljanić. Osim kušanja vina, šteta bi bilo propustiti i kušanje vrhunske mlade janjetine iz njihova vlastita uzgoja. 
Specijaliteti se mogu okusiti u restoranu-konobi Gospoja, konobi Vrbnička žlahtina, a tu je i kušaonica vina Gospoja koja u ponudi ima vina, pršut, domaći ovčji sir, maslinovo ulje i kruh ispod peke. 

Hotel Sunce, Podstrana

Udaljen od Splita samo 7km, hotel Sunce ima nevjerojatan pogled na Brač i Šoltu. Smješten je na samoj plaži u Podstrani. Unutra ćete pronaći zatvoreni bazen, saunu, sprave za vježbanje, sobu za masažu, restoran i beach bar
Restoran nudi autentična dalmatinska jela poput pečene janjetine, dalmatinske peke ili pašticade i mnoga druga. 

Korčula hotels, Korčula

Na fotografiji se nalazi Port 9 Resort u sklopu tvrtke Korčula hotels koji je smješten u mirnoj uvali 2 km od starog grada Korčule. U sadržaju ponude hotela postoji niz onih koji simbolizraju djela i putovanja korčulanina Marka Pola.

Marko Polo bio je venecijanski trgovac, istraživač i putnik. Prvi je europljanin koji je tijekom svog posjeta srednjovjekovnoj Kini iza sebe ostavio detaljan opis svojih putovanja. Nekoliko mjeseci proveo je u tamnici u Genovi gdje je iskustva sa svojih putovanja ispričao kolegi zatvoreniku Rustichellu da Pisi, nakon čega je on zapisao Markove priče u knjizi pod nazivom Milion ili Putovanja Marka Pola, a knjiga je vrlo brzo stekla veliku popularnost i proširila se diljem Europe u doba prije izuma tiskarskog stroja i omogućila je europljanima da bolje upoznaju Bliski istok, Indiju, Kinu i Japan. Poslužila je i kao inspiracija za mnoge buduće istraživače, među kojima su bili i Christopher Columbus i Ferdinand Magellan. 


Korčula hotels je tvrtka za ugostiteljstvo s hotelima koji se nalaze Korčuli, jednom od najljepših hrvatskih otoka. Boravak u korčuli možete učiniti kompletnim ako odaberete smještaj u ponudi tvrtke Korčula hotels.
Ponuda smještaja odnosi se na sljedeće objekte: 

  • Port 9 Hotel 
  • Port 9 Apartmani 
  • Hotel Liburna 
  • Hotel Marko Polo 
  • Hotel Korčula De La Ville 
  • Marko Polo Village 
  • Hotel Park 
U ponudi u sklopu tih hotela nude se dječje igraonice, wellness centri, sportovi, interaktivne igre, ronjenje i mnoge druge aktivnosti. Možete uživati i u gastronomskoj ponudi s izvornim specijalitetima. 

Casa Alice 



Izvor fotografije: HOTEL CASA ALICE

Obnova stare obiteljske kuće Casa Alice bila je u čast baki Lidiji koja je s djedom Stankom izgradila ovu kuću davne 1963. godine. 
Smjestila se u jednom od najromantičniji gradova u Hrvatskoj, Rovinju. Romantika, ugodan ambijent i doručak uz bazen idealna su oaza za opuštanje. Ovdje možete i degustirati vrhunsko ekstra djevičansko maslinovo ulje  proizvedeno hladnim prešanjem iz istarskih autohtonih sorti kao što su: buža, bjelica, rožinjola i ostale.Neće vas razočarati ni razna crna i bijela vina karakteristična za istarski kraj. Posjetite jedan od najromantičnijih gradova na hrvatskoj obali i rezervirajte smještaj koji će upotpuniti vaš boravak.

Hotel Sali


Izvor fotografije: Hotel Sali

Dugi otok je mjesto gdje možete pronaći mir i opustiti se, idealan za ljubitelje prirode i mora. Hotelsko naselje Sali nalazi se u prekrasnoj borovoj šumi u uvali Sašćica, u blizini samog centra mjesta Sali. Naselje se sastoji od četiri paviljona: “Alga”, “Koralj”, “Perla” i “Sirena”. 
Restoran Kornat, u sklopu hotela, nudi tradicionalna jela dalmatinske kuhinje, riblje specijalitete, mesni meni i pizze. U ponudi su i poznata kvalitetna vina, kokteli i druga pića.U sklopu hotela je i ronilački klub sa školom ronjenja i organiziranim izletima u podvodne avanture u otočkom i kornatskom  podmorju 

Navedeni hoteli, kao i brojni drugi, obogaćuju ponudu Hrvatske i obećavaju ugodan boravak u nekim od najljepših dijelovima Hrvatske. Pretragom djelatnosti hoteli možete pronaći smještaj koji vam odgovara za vaše željeno putovanje ili odmor u Hrvatskoj. Ako ste zainteresirani za ukusan obrok, želite počastiti bolju polovicu, organizirate zabavu ili vam se jednostavno ne kuha taj dan, pronađite obližnji restoran.

Novootvoreni restoran u Novoj Gradiški je prvi u Hrvatskoj koji poklanja hranu onima koji nemaju novaca za istu. Restoran je otvorila mlada poduzetnica i u njemu je zajamčena anonimnost.


Hoteli u svijetu

Japan, Henn na Hotel

Prvi hotel u svijetu koji među osobljem ima robote.Na recepciji vas dočekuje dinosaur opakog izgleda koji se sporazumijeva na engleski i žena robot koji priča japanski.  Hideo Sawada, voditelj hotela, tvrdi da je korištenje robota kao radne snage uložen trud u korištenje tehnologije i postizanje efikasnosti. 
Zanimimljiva ideja, međutim, u zadnjih nekoliko godina otpušteno je mnogo robota, a neki su otišli u mirovinu jer su zastarjeli. 

Hotel Kakslauttanen, Finland

Jedan od najboljih pogleda na polarnu svjetlost imate priliku vidjeti iz staklenog iglua u Finskoj. Hotel Kakslauttanen Arctic Resort ima termalno staklo koje dopušta da se održi toplinu u prostoriji, bez da to utječe na pogled.
Gosti mogu uživati u tradicionalnom Kelo restoranu ili u West WIllage Aurora restoranu, koji ima poznati stakleni igloo bar. 

Conrad Maldives, Rangali Island

Luksuzni hotel nalazi se na 2 otoka povezana mostom, nudi prostrane privatne vile, a najbolji dio su staklene kućice pod morem.
Možete večerati 5 metara ispod površine oceana, u prvom podvodnom restoranu na svijetu. Ithaa restoran nudi prekrasne, panoramske poglede, ali i odlični meni s vrhunskim vinima. 

Giraffe Manor, Kenya

"Giraffe Manor" je Ekskluzivni boutique hotel, smješten na 12 hektara privatne zemlje unutar 140 hektara predivne šume u predgrađu Langata u Nairobiju. Najzanimljiviji dio ovog hotela su svakodnevni posjeti žirafa koje ponekad provire kroz prozor u nadi da će dobiti neku poslasticu. Obrok na terasi omogućit će vam spektakularni pogled i savršene vremenske uvjete u prekrasnoj prirodi. 
  

The Manta Resort, Zanzibar

Skriveni dragulj "The Manta Resort"nalazi se na otoku Pemba u Zanzibaru. Sastoji se od 3 etaže, od kojih je najzanimljivija ona pod morem. Ovdje se nalazi spavaća soba gdje vam ribe plivaju uz prozor. Glasine kažu da je riba nazvana Nick alkoholičar, ali je trijezna ako je ulovite prije četiri popodne.
Meni u restoranu unutar Manta Resorta uključuje lokalno ulovljenu morsku hranu, govedinu, piletinu i jela od povrća. 
U all inclusive ponudi pokriveno vam je čak i pranje rublja, hrana se gostima poslužuje na stolu verande i svaki gost može iskoristiti svakodnevne spa tretmane. 

Jumbo Stay, Švedska

Provedite svoje noći u umirovljenom Boeingu 747-212B iz 1976. Avion je transformirano u hostel od 33 soba. Nalazi se u Švedskoj, u Stockholmu. Hotel sadrži mali kafić u koji su dobrodošli gosti, ali i oni koji to nisu. Ovdje možete kupiti nešto za doručak, kavu, sladoled, sendviče i tople obroke. 

V8 Hotel

U V8 hotelu u Stuttgartu pronaći ćete sobe s vašim najdražim automobilima. Možete spavati u Mercedesu, ili npr. u Mini Morisu. 
U restoranu PICK-UP gastronomski prostor je kombinacija moderne arhitekture i retro izgleda. Pripremaju se regionalna jela s lokalnim namirnicama.
 

Crane hotel Faralda, Amsterdam

Hotel dizalica se sastoji od 3 apartmana koji su namješteni ekstravagantno i dolaze uz vanjski jacuzzi i najbolje panoramske poglede u Amsterdamu. Ako volite adrenalin, u ponudi imaju i bungee jumping. 

Autorica: Ines Ivanović

Ostavite komentar

Komentari (1)

9.3.2019.
Jasna Veliselic
Ovaj hotel u Zanzibaru tako dobro izgleda. Mozete li nam, Kenya jako zanimljivo i avanturisticki. Nazalost, nasi hoteli nude samo gozbu kao ponudu. Nema tu neke tematike i sadrzaja. Zasto nijedan nas hotel ne nudi tematsko jahanje, voznju bagijima, kajacima, organizilaciju sportskih aktivnosti, veceri glazbe i slc. Vani su to ahvatili prije 30 g jos. U nas samo autohtona pica i hrana iz domaceg uzgoja su vrh ponude. Zaista steta. Izvrsni hoteli su doduse na listi, bila sam i u Salima i u Korcula hotels koji su pruzili zaista mnogo za cijenu. Lijepi pozdrav od vase citateljice. Jasna.

Pročitajte povezane tekstove

Novosti, 29.6.2020.
Ove godine koronavirus ostavio je iza sebe brojne posljedice na sve nas, kao i na poslovni svijet. Kako će stvari teći u ugostiteljstvu? Nadamo se da će ići na bolje za sve. Pročitajte zanimljivosti o Fužinama, Motovunu i Korčuli i ove godine, tko je u financijskoj mogućnosti, može pomoći našim ugostiteljima uživanjem u njihovim kapacitetima, hrani piću i drugim guštima.
Novosti, 15.6.2020.
Za 2020. godinu Svjetska turistička organizacija - UNWTO prognozira pad međunarodnih turističkih dolazaka između 20 i 30%, a za Hrvatsku se predviđa oko 30% pada. Nakon SARS-a, Ebole, Zika i sličnih pandemija, turizmu je trebalo oko dvadeset mjeseci za povratak na prethodnu razinu. Kako je hrvatsko gospodarstvo dobrim dijelom ovisno o turizmu, odmorom u zemlji pomoći ćemo bržem oporavku gospodarstva, naravno, tko si može priuštiti odmor ove godine. Nadamo se da će godina krenuti na bolje od sada. Pročitajte zanimljivosti o nekim od prekrasnih destinacija na Jadranu, turističkim ponudama i Cro karticama.
X
Kolačići

Kolačići ("cookies") omogućuju pravilno funkcioniranje ove stranice. Daljnjim korištenjem ove stranicu prihvaćate korištenje cookies (kolačića) i pravila o privatnosti. Više o tome pročitajte ovdje