9.4.2020.

Izvor slike: Unsplash

Dijelovi i troškovi polaganja vozačkog ispita

Zbog trenutne situacije s koronavirusom, odgođena je i nastava u autoškolama koja se, zasad, prekida do 20. travnja. Uskoro će sve ovo biti iza nas i kandidate će spremno dočekati učenje prometnih, propisa i sigurnosnih pravila, prve pomoći te na kraju i samo upravljanje vozilom. To je veliki korak u životu i vjerujemo da jedva čekate dobiti svoju vozačku dozvolu, a ako se bojite, znajte da ćete uspjeti uz dobru volju, strpljivost i oprez. Pronađite autoškolu u svojoj blizini, pročitajte koja vam mobilna aplikacija može pomoći pri spremanju ispita te savjete koji vam mogu pomoći pri kupovini rabljenog automobila.

Poput ostalih nastavno-školskih djelatnosti, prekida se i nastava u autoškolama do 20. travnja 2020. Hrvatski autoklub je prekinuo provedbu vozačkih ispita iz sva tri nastavna predmeta na 30 dana, a naknadno će javiti ako dođe do dodatnih promjena.

Međutim, predavanja se i dalje odvijaju online u nekim autoškolama.

Autoškola Danko iz Zagreba će odmah nakon zabrane imati pripremljen novi tečaj za polaznike, a za sve upite im se možete obratiti putem njihove web i Facebook stranice, kao i putem Instagrama. Nalaze se zgradi autobusnog kolodvora, a poligon i prometno vježbalište koje koriste su u Strojarskoj ulici te na Prisavlju.

Na stranici hak.hr možete pronaći online test putem kojeg možete provjeriti poznavanje prometnih propisa. Nije loše za one koji će tek polagati za vozački ispit, ali ni za vozače koji žele provjeriti svoje znanje.

Autoškola Europa jedina u Zagrebu nudi mogućnost obuke na automatic scooteru 500 ccm. Upisi u novi tečaj za vozače svih kategorija su u tijeku, a B kategorija kandidate će koštati 5.695,00 kn (za plaćanje u gotovini).

Autoškolu u svojoj možete pronaći na našoj poslovnoj tražilici pod kategorijom - Autoškole.

Izvor fotografije: Unsplash


Potrebna dokumentacija za upis u autoškolu:

  • osobnu iskaznicu ili putovnicu
  • liječničko uvjerenje
  • vozačku dozvolu (kopija), ako ju posjedujete
  • za osobe mlađe od 18 godina  ugovor o osposobljavanju potpisuje jedan od roditelja ili zakoniti skrbnik

Dijelovi polaganja vozačkog ispita

 

Dijelovi polaganja navedeni u nastavku odnose se na osposobljavanje za B kategoriju vozila

Prometni propisi i sigurnosna pravila


Nastava iz propisa traje trideset sati, a nakon  nje polaže se pismeni ispit. Trošak je otprilike 800,00 kn. Priručnici potrebni za učenje ulaze u navedenu cijenu, kao i prezentacije, skripte i slični materijali.
  

Prva pomoć


Nastava iz prve pomoći traje devet sati, a predavač je stručna osoba iz područja medicine. Uči se teorijski dio te praktični dio u kojemu učimo kako pomoći ozlijeđenim osobama. Trošak je otprilike 600,00 kn plus 350,00 kn za liječnički pregled koji se sastoji od psihologijskog testiranja, pregleda vida i pregleda specijaliste medicine rada.
Izvor fotografije: Pxfuel

Upravljanje vozilom


Na kraju imamo praktični dio, a to je sama vožnja koja traje minimalno trideset pet sati. Jedan sat traje četrdeset pet minuta, a ako je potrebno, možete upisati i dodatne satove vožnje. Trošak otprilike iznosi 5.500,00 kn.


Mogu se upisati i oni koji već imaju vozačku dozvolu, ali žele obnoviti vozačka znanja i vještine jer nisu dugo vozili ili slično, nazivamo kondicijskom vožnjom.

Ako kandidat nije zadovoljan autoškolom ili instruktorom vožnje, može ih mijenjati i dobit će povrat za sate vožnje koje još nisu odvozili. Kod novog instruktora nastavit će sa satima tamo gdje su i stali te plaća broj preostalih sati koje treba odvoziti.

Na što treba pripaziti prije kupnje rabljenog automobila?


  • ako vozilo ne kupujete u ovlaštenom servisu, bilo bi dobro da ga odvedete na pregled kod stručne osobe - mehaničara
  • ako želite provjeriti ima li automobil koji kupujete tereta upisanog u Upisnik, možete provjeriti po broju šasije na stranici Fina infošasija
  • provjerite identifikacijski broj vozila na vjetrobranskom staklu i pomoću tih 17 brojki saznajte postoji li zabilježba na tom automobilu te je li sudjelovao u prometnoj nezgodi
  • često se kilometraža automobila namješta, a prvo što možete učiniti je da provjerite u kakvom su stanju volan, mijenjač, sjedalo i papučice i odgovara li to stanje kilometraži
  • rabljeni automobili iz salona su dobro pregledani, ali će zato i cijena automobila biti viša
  • prilikom probne vožnje nemojte paliti radio nego slušajte zvukove automobila 


Postoje i mobilne aplikacije koje vam mogu pomoći pri učenju prometnih propisa, kao i simulirati pismeni i vozački ispit, a njih možete pronaći u svom App Store-u ili Google Play trgovini, ovisno o uređaju kojeg imate. 
Primjer hrvatske verzije je aplikacija Autoškola koju je tim tvrtke DD3D kreirao u suradnji s Autoškolom Stubica. Aplikacija je besplatna i na zanimljiv način donosi razne vozačke izazove. 

Pripremamo još jedan članak sa zanimljivostima o autoškolama i povezanim temama, pratite nas da biste saznali još korisnih informacija. 
Autorica: Ines Ivanović

Ostavite komentar

Komentari

Budite prvi koji će komentirati...
X
Kolačići

Kolačići ("cookies") omogućuju pravilno funkcioniranje ove stranice. Daljnjim korištenjem ove stranicu prihvaćate korištenje cookies (kolačića) i pravila o privatnosti. Više o tome pročitajte ovdje