6.2.2020.

Izvor slike: Unsplash

Detoks organizma - koliko puta godišnje se preporučuje?

Kako bismo očuvali naše zdravlje, vrlo je bitno paziti na uravnoteženu prehranu koja može djelovati kao prevencija za razne bolesti. Razgovarali smo s Veronikom Ćurković iz Fiproma, tvrtke koja se bavi distribucijom Soria Natural proizvoda na području Hrvatske. Saznajte koje nam je korisne savjete otkrila te pročitajte više o namirnicama koje nam pomažu u očuvanju zdravlja tijekom zimskih mjeseci.

Uravnotežena prehrana


Uravnotežena prehrana vrlo je bitna za pravilno funkcioniranje organizma jer unosom energije iz hrane održavamo funkcije tijela te je trošimo tijekom tjelesne aktivnosti. Do nakupljanja viška kilograma doći će kada unesemo preveliku količinu energije koju ne iskoristimo, što nas u konačnici može dovesti do pretilosti, stanja koje ima ozbiljne posljedice na zdravlje.
Znate li kako izračunati indeks tjelesne mase? Saznajte u našem članku Pretilost ubrzava proces starenja više od pušenja cigareta

Kako tek manji broj ljudi pazi na uravnoteženu prehranu, možda je lakše pronaći polazište u namirnicama koje ne bi trebali unositi uopće ili u ograničenim količinama. Tu prvenstveno mislimo na loše masnoće, šećer, sol, alkoholna pića i na slatkiše. 

Izvor fotografije: Pexels 

Naravno, tu su i mnoge druge vrste hrane čiji bi unos mogli u potpunosti izbaciti poput kolača, sladoleda, keksa, čipsa i slično. Radi se o hrani koja ima veliki udio energije, zasićenih masti, šećera ili soli, ali je siromašna hranjivim tvarima.

Kada konzumiramo mnogo šećera, podiže se razina šećera u krvi i postajemo mamurni i tromi. Više kroma u prehrani može smanjiti želju za slatkim jer on pomaže u stabilizaciji razine glukoze u krvi. Ovaj mineral možemo unositi u obliku dodataka prehrani, ali još je bolje unositi ga kroz povrće poput brokule i putem namirnica od cjelovitih žitarica.

Naravno, zdrave masti je potrebno unositi, ali postoje i loše masti kojih se trebamo kloniti. Pročitajte više o trans-masnim kiselinama i u kojoj se namirnicama one nalaze. 


Imali smo prilike porazgovarati s Veronikom Ćurković, magistrom molekularne biologije iz tvrtke Fiprom, detaljnije o spomenutim temama. U nastavku pročitajte što nam je otkrila. 

Vrlo su česte prehlade, grlobolje i pad imuniteta u ovo doba, što biste preporučili našim čitateljima, na što obratiti pažnju kod prehrane i koje proizvode nudite za navedene probleme? 

“Vezano za navedenu i aktualnu problematiku, započela bih s higijenom ruku, jer je to najčešći način za prijenos bakterija i širenje zaraze. Nastavno na to značajnu ulogu u očuvanju zdravlja ima uravnotežena prehrana koja u zimskim mjesecima treba osigurati adekvatan unos vitamina (osobito B, C i D) i minerala kako bi organizam bio otporniji na viruse, bakterije i hladnoću. 
Što se tiče biljnih pripravaka, Soria Natural u svojoj ponudi nudi širok spektar proizvoda, kako za prevenciju, tako i za ublažavanje simptoma prehlade, grlobolje i pada imuniteta – počevši od svima poznate Ehinaceje, Ehinaceja kompleksa, proizvoda koji uz ehinaceju sadrži timijan i propolis; također imamo Timijan, koji djeluje na sinuse te Rosiku čiji sastojci djeluju na kašalj, kako kod odraslih, tako i kod male djece.”

Izvor: tvrtke.hr


Kao što je Veronika već napomenula, potrebno je paziti na uravnoteženu prehranu u zimskim mjesecima kako bi organizam bio otporniji. 
U nastavku slijedi nekoliko naših prijedloga namirnica koje će vam pomoći očuvati zdravlje.

Namirnice preporučene za zimske mjesece


  • med - jača imunološki sustav i preporučuje se žlica meda svaki dan tijekom zime, što pomaže i protiv prehlade, kašlja i gripe
  • đumbir - svježi korijen ima antioksidacijski učinak te se koristi za detoksikaciju, a sušeni korijen se koristi za želučane bolove i proljev, a sadrži i protuupalne spojeve i potiče cirkulaciju i metabolizam
  • riba, jaja i sir - riba, mlijeko, jaja i sir su dobar izvor vitamina B12 koji doprinosi normalnom funkcioniranju imunološkog sustava i smanjenju umora
  • povrće s korijenom - namirnice poput repe, slatkog krumpira, rotkvice održavaju tijelo toplim jer se sporije probavljaju, što generira više topline
  • brokula i cvjetača - bogate su vitaminom c, a čak i zamrznute zadržavaju svoje nutrijente 
  • orašasti plodovi - plodovi poput badema, pistacija, lješnjaka, makadamija i drugih, bogate su bjelančevinama, mastima, prehrambenim vlaknima i vitaminima B i E i njihovo konzumiranje pozitivno utječe na upalne procese u organizmu

Možete pronaći razne recepte za kućne, ljekovite pripravke i napitke, a jedan od sastojaka koji ima antivirusna, antigljivična, antiseptička i antibakterijska svojstva je češnjak. Stoga možemo preporučiti da pronađete neki recept koji možete jednostavno pripremiti kod kuće, a koji će sadržavati češnjak poput, npr. napitak od češnjaka i vina. 

Izvor fotografije: flickr

Detoksikacija

 

Jedna od vrlo važnih funkcija jetre u organizmu je da neutralizira toksine u tijelu te djeluje kao organ za detoksikaciju organizma. Iako naša tijela djeluju sama u borbi protiv toksina, ipak postoje i načini i preparati koji nam u tome mogu dodatno pomoći.

Uz pomoć detoksikacije možemo učiniti mnogo za svoj organizam: podići imunitet, osigurati čvrst san, smanjiti kronične upale, regulirati probavu, povećati razinu energije i drugo. Više o detoksikaciji možete pročitati na blogu zdravstvene tražilice Halo doktore

Smatrate li da je detoks organizma potreban i koliko često u godini se preporučuje? Koji proizvod nudite za detoksikaciju i možete li nam reći nešto više o njegovom djelovanju i načinu uzimanja?

“Naravno, detoks je jako bitan za cjelokupno zdravlje organizma. Jetra, kao središnji metabolički organ i kao „kemijska tvornica“ tijela svakodnevno je opterećena nizom aktivnosti i detoks je način na koji joj mi pomažemo i olakšavamo da što revnije i detaljnije obavlja svoju funkciju.  Detoks se preporučuje provoditi 1-2 puta u godini.
Soria Natural u svojoj ponudi za detoks organizma ima Cyrasil ampule – proizvod koji sadrži kombinaciju koncentrata soka crne rotkve, artičoke i sikavice te kao takav djeluje trojako – na jetru, žuč i probavu. Ampule se piju 14 dana, navečer, iza zadnjeg obroka.
Cyrasil je proglašen za najbolji dodatak prehrani u svijetu 2018. godine i Sorijin je najprodavaniji proizvod.
Prvi stupanj detoksikacije su crijeva. Danas se zna da je izvor sve više bolesti u crijevima i poremećaju crijevne flore. Soria ima Maslačak koji sadrži inulin koji je prebiotik, hrana za dobre bakterije u crijevima, i kao takav se preporučuje uzimati tijekom detoksikacije.
Bubrezi su također aktivno uključeni u proces detoksikacije, s obzirom na to da su oni glavni filteri u tijelu. Kako bi poduprli rad bubrega dobro je napraviti kuru s Koprivom, ekstraktom lista i cvijeta, koja djeluje kao diuretik i pomaže bubrezima u njihovom radu. Diuretsko djelovanje ima i Preslica.”

Razlikujemo termine probiotici i prebiotici, kao i njihove uloge u organizmu. Probiotici su dobre bakterije, a prebiotici služe kao hrana za te bakterije.

Više o djelovanju proizvoda iz asortimana tvrtke Soria Naturals, kao i tvrtki o Fiprom, možete pročitati u našem intervjuu s Veronikom Ćurković.

Izvor: tvrtke.hr
Autorica: Ines Ivanović

Ostavite komentar

Komentari

Budite prvi koji će komentirati...

Pročitajte povezane tekstove

Novosti, 6.2.2020.
Tvrtka Soria Natural osnovana je prije 35 godina u Španjolskoj, gdje i danas djeluje kao jedna od vodećih tvrtki u Europi na području fitoterapije. Njihove proizvode, na području Hrvatske, distribuira Fiprom d.o.o., tvrtka koja to uspješno radi od 2015. godine. Fitoterapija je medicinska disciplina koja kao izvor ljekovitih tvari koje utječu na ljudski organizam koristi biljke. Razgovarali smo s Veronikom Ćurković, magistrom molekularne biologije iz tvrtke Fiprom, koja nam je otkrila više o samoj tvrtki i njezinim proizvodima te dala korisne savjete vezane za zdravlje i prehranu. U nastavku pročitajte što nam je sve otkrila.
X
Kolačići

Kolačići ("cookies") omogućuju pravilno funkcioniranje ove stranice. Daljnjim korištenjem ove stranicu prihvaćate korištenje cookies (kolačića) i pravila o privatnosti. Više o tome pročitajte ovdje