2.8.2019.

Izvor slike: Unsplash

Da zaštiti dom od provala

2018. godine bilo je ukupno 3.858 prijavljenih provala u kuće i stanove. Ugradnja sigurnosnog sustava nije stopostotno jamstvo da provalnik neće ući u vaš doma, no zasigurno otežava ulazak, ali i brojne lopove će takav dom odvratiti od pokušaja krađe. Najbolje vrijeme za rješavanje pitanja sigurnosti doma je prije godišnjeg odmora kada su šanse za provalama najveće. Pročitajte više o sustavima video nadzora i alarmnim sustavima i pronađite tvrtke koje vam mogu dati odgovore na pitanja o istima.

Video nadzor


Ugradnja sustava videonadzora jedan je od načina sprječavanja mogućih provala i drugih, neželjenih radnji na vašem posjedu. 

Zaštita Jukić je tvrtka iz Rijeke s dugogodišnjim iskustvom u području integracije sustava tehničke zaštite. Zadobili su povjerenje brojnih klijenata poput zlatarne Dodić, općine Legrad, Gradskog groblja Koprivnica i brojnih drugih.

Sustav video nadzora sastoji se od tri komponente, a to su kamera, digitalni video snimač i monitor. Postoje fiksne kamere kojima ne možemo promijeniti kut promatranog prostora i motorizirane kamere kojima možemo promijeniti kut promatranog prostora, zbog čega su djelotvornije.

Na kvalitetu snimke utječu:

  • rezolucija
  • kvaliteta optičkih elemenata koji usmjeravaju svjetlo na senzor
  • veličina senzora
  • kvaliteta stakla; sposobnost loma svjetlosti

Rezolucija od 1280x720px postala je standard za HD (High Defenition) video nadzor dolaskom video kamera s digitalnim senzorima, a osim njih se koriste i senzori veličine  1280x1024px koji se često nazivaju megapikselnim kamerama zbog razlučivosti veće od milijun piksela.

Današnji standard koji se smatra optimalnim rješenjem, kada gledamo omjer cijene i kvalitete, postavljaju Full HD sustavi s rezolucijom od 1920x1080px koji broje oko 2 megapiksela.

U situacijama kada je potrebna lakša identifikacija nadzirane aktivnosti, koriste se sustavi 4K koji su budućnost videonadzora. Ovakvi sustavi često se nazivaju UHD (Ultra Hight Definition) i imaju četverostruko veću rezoluciju u usporedbi s Full HD sustavom te rezoluciju od 3840×2160 piksela.

Često se primijenjuju u zračnim lukama te u prometu, kako bi se lakše utvrdile neke činjenice ili, na primjer, registarske oznake. 

Fiksni sustav video nadzora čine kamere, digitalni snimači, monitori te instalacija koja osigurava napajanje komponentii prijenos podataka, a fiksnim sustavom naziva se jer su instalacije ugrađene u, na primjer, fasadu ili slična, teže dostupna mjesta štićenog objekta. 

Ovakav pristup nije izvediv kada se žele zaštititi površine poput plantaža, rezervata, kampova i slično, ali bežični solarni video nadzor, koji ima isti princip rada kao i bilo koji konvencionalni sustav video nadzora, je idealno rješenje. Razlika se očituje u prijenosu podataka , tj. prijenosu slike koji se u konvencionalnom fiksnom sustavu ostvaruje putem mrežnih i koaksijalnih kablova, a kod bežičnog sustava tu zadaću obavljaju 4g i WiFi.

Također, kod bežičnog sustava bitno je osigurati električnu energiju potrebnu za napajanje sustava, a to se postiže putem sustava solarnih ćelija koje akumuliraju svjetlosnu i toplinsku energiju sunca i pretvaraju je u električnu. Uz to se koriste i baterije za pohranu električne energije jer se na taj način osigurava dulji rad sustava, kao i korištenje sustava kada nema dovoljne količine sunca.  

Najveća prednost bežičnog solarnog video nadzora je mobilnost i lakoća instaliranja na drugu površinu jer sama ugradnja ne zahtijeva i ugradnju instalacija.

Izvor fotografije: Zaštita Jukić d.o.o.

Protuprovalna zaštita


Na slici možete vidjeti podjelu kaznenih djela teških krađa provaljivanjem u 2018. godini. Najviše provala odvijalo se u kućama i stanovima (3.858), s tim da su razriješene samo 472 provale.

Izvor fotografije: Ministarstvo unutarnjih poslova Republike Hrvatske

Nabavom alarmnog sustava značajno doprinosite osjećaju sigurnosti u vašem domu i uvelike se smanjuje rizik od provale. 
Kućni alarmni sustavi rade na istom principu osiguranja ulaznih točaka u kuću poput vrata i prozora. Dijelovi koje klasični alarmni sustav za sigurnost uključuje su: 
  • Alarmnu upravljačku ploču
  • Razne detektore (detektor pokreta, detektor loma stakla, detektor poplava, detektor ugljičnog monoksida…)
  • Senzore (senzor otvaranja vrata/prozora, senzor metana, senzor dima…)
  • Žične ili bežične sigurnosne kamere
  • Alarmne sirene 
  • Tipkovnice
  • Daljinske upravljače
  • Panik tipke

Zagrebačka tvrtka A.A.M. Mihalinec, za korisnike čiji su objekti u potpunosti opremljeni pa za njih ne postoji mogućnost polaganja kablova, nudi ugradnju bežičnog alarmnog sustava. Imaju idealno rješenje zaštite pomoću infracrvenih barijera i vanjskih detektora za vaše okućnice, vrt, parkirališta i druge vanjske prostore. 

Također, pružaju usluge projektiranja, prodaje, ugradnje, održavanja i servisa video nadzornih sustava, a osim analognih video sustava nude i složenije, IP megapixel tehnologije sa zadivljujućom oštrinom slike.

Zastupnici su i distributeri za svjetske proizvođače kao što su CNB, HomeSecurity, IQinvision, ZK Software, NUUO, Fifo i Maximum.

Izvor fotografije: aam-mihalinec.hr


V-TEK rješenja video interfona tvrtke Alarm express isplativa su vlasnicima kuća i stanarima stambenih zgrada, s tim da omogućavaju zamjenu postojećih audio interfona s novim video jedinicama uz korištenje postojećih žica.

U ponudi imaju protuprovalna rješenja talijanskom proizvođača Inim® electronics poznatom po naprednim rješenjima dojave požara. 

Njihove DVC® AHD 2.0 kamere rezolucije 1080p posjeduju motorizirani objektiv zbog kojeg ne morate ručno podešavati zoom i focus na kameri nego možete to učiniti snimačem, pomoću joysticka na kabelu kamere, a možete koristiti i mobilnu aplikaciju ili računalo



U Rijeci se za sigurnost vašeg doma može pobrinuti ALSI - SUŠANJ, komanditno društvo specijalizirano za tehničku zaštitu objekata putem alarmno protuprovalnih sustava, TV video sustava nadzora, kontrole pristupa, vatrodojavnih i plino dojavnih sustava, te ostalih integriranih sustava za zaštitu objekata. 
Stoje vam na raspolaganju za projektiranje, ugradnju i održavanje tehničkih sustava u stanovima, obiteljskim kućama, poslovnim prostorima, hotelima, novčarskim ustanovama i drugim objektima, a licencirani djelatnici spremno će vam dati odgovore na sva pitanja.


Izvor fotografije: Alsi-Sušanj k.d.


Generalni zastupnik i distributer tvrtke STEINEL, vodećeg proizvođača senzora pokreta, senzorskih svjetiljaka i puhala na vrući zrak je tvrtka Daljinsko upravljanje koja se bavi distribucijom i trgovinom na veliko s elektroinstalacijskim materijalom i rasvjetom. Osim STEINEL tvrtke, zastupaju još nekoliko svjetski poznatih tvrtki kao što su KAISER, CIMCO i NOVUS.


Izvor fotografije: tvrtke.hr, Daljinsko upravljanje d.o.o.

Autorica: Ines Ivanović

Ostavite komentar

Komentari

Budite prvi koji će komentirati...
X
Kolačići

Kolačići ("cookies") omogućuju pravilno funkcioniranje ove stranice. Daljnjim korištenjem ove stranicu prihvaćate korištenje cookies (kolačića) i pravila o privatnosti. Više o tome pročitajte ovdje