9.8.2022.

Izvor slike: Unsplash

Charter jedrilice - što trebate znati prije jedrenja?

Hrvatska ima 56 marina sa 16.000 suhih vezova u moru, s bogatim ponudama prilagođenim potrebama nautičkih gostiju. Koje vozilo odabrati za charter, saznajte u nastavku. Na tražilici tvrtke Sunturist Charter iz Zadra možete pronaći široku ponudu plovila i odabrati što vam najbolje odgovara, sukladno cijeni i potrebama. Znate li što se događa u slučaju otkazivanja chartera? Pročitajte i što je, a što nije uključeno u cijenu najma, odnosno chartera jedrilice. Znate li u kojim mjesecima su cijene chartera najniže?

Charter - koju vrstu plovila odabrati?

Odlučili ste se za charter i uživanje u moru. Između kojih opcija chartera možete birati? Imate jedrilice, katamarane, motorne jahte i gulete. 

Izvor fotografije: Unsplash

Jahte nude prostranost, brzinu i luksuzan odmor. Danas katamarani najčešće imaju 4 kabine s kupaonicom, koji nude smještaj za do 12 ljudi. Guleti su tradicionalni drveni brodovi pogodni za obitelji i skupine prijatelja. Velika prednost kod odabira guleta je što se možete dogovoriti s kapetanom koja mjesta želite posjetiti jer ruta nije unaprijed organizirana.

 

Ako želite putovati u vrijeme kada su mogući jači vjetrovi, motorna plovila su sigurniji izbor. Na kraju smo došli do jedrilica, koje nisu prostrane i brze kao katamarani, ali su povoljnije za charter.
Najam plovila podrazumijeva tjedni najam, od subote do subote. Prilikom rezerviranja, potrebno je platiti 50% cijene najma, četiri tjedna prije jedrenja.

Rezervacija jedrilice

Na tražilici tvrtke Sunturist Charter iz Zadra možete odabrati tip plovila, broj ležajeva, datum polaska i period plovidbe te pronaći ponudu koja vam odgovara. Također, možete pronaći cjenik i popuste koji su trenutno u ponudi. 

Izvor fotografije: Sunturist Charter

Cijene chartera jedrilice

Cijena chartera jedrilice obično ovisi o njenom modelu, proizvođaču, dužini plovila, sezoni, trajanju chartera, području plovidbe i drugim faktorima. Također, imate li valjanu skipersku dozvolu i ne trebate skipera, uštedjet ćete minimalno 120 eura po danu. Više o dozvolama za brod, pročitajte u našem članku u kojemu ćete pronaći i zanimljivosti o zabavnim aktivnostima na moru (SUP, jet ski, parasailing).

Cijene chartera jedrilice obično su najniže u travnju, listopadu i studenom, a u ljetnim mjesecima su najviše. 

Što je uključeno u cijenu najma:
  • najam plovila i opreme - navigacijske i sigurnosne opreme, gumenjak i posteljinu
  • vez u marini stalnog sidrišta
  • obvezno osiguranje
  • posuđe

Što nije uključeno u cijenu najma: 

  • završno čišćenje
  • boravišna pristojba
  • ručnici - najčešće nisu uključeni
  • Transit log - najčešće 150,00-350,00 eura
  • cijena veza u drugim marinama
  • gorivo - morate vratiti plovilo s punim rezervoarom
 

Najam jedrilice (charter) sa skiperom

Cijena za skipera po danu kreće od 120 do 220 eura po danu. To ne uključuje hranu koju mu također morate osigurati. Hranu morate osigurati i ostalim članovima posade, ako želite povesti i hostesu ili kuhara.

Rutu plovidbe možete unaprijed dogovoriti sa skiperom i on će se prilagoditi vašim željama, ako su u skladu s vremenskim prilikama. U slučaju chartera s posadom, ruta je najčešće definirana unaprijed, ali se, uz kapetanovo odobrenje, može prilagoditi.

Otkazivanje chartera jedrilice

Vodite računa da, prilikom otkazivanja najma, morate paziti na rokove. Ako otkazujete do mjesec dana prije početka najma, naplaćuje se iznos uplaćene akontacije (30-50%) ukupne cijene najma. Otkazujete li unutar jednog mjeseca prije početka najma, naplaćuje se 100% ukupne cijene najma.

Autorica: Ines Ivanović

Ostavite komentar

Komentari

Budite prvi koji će komentirati...
X
Kolačići

Kolačići ("cookies") omogućuju pravilno funkcioniranje ove stranice. Daljnjim korištenjem ove stranicu prihvaćate korištenje cookies (kolačića) i pravila o privatnosti. Više o tome pročitajte ovdje