31.7.2022.

Izvor slike: Flickr

Čišćenje bazena ostavite robotskom čistaču

Ako planirate izgradnju bazena, ili već posjedujete jedan, nužno je da znate sve detalje o održavanju istog zbog svog i zdravlja vode. Zato u nastavku pročitajte važne informacije o pH vrijednosti, algama, kloru i sredstvima koja će spasiti zdravlje vode u vašem bazenu. U zadnjih nekoliko godina sve više raste popularnost robotskih čistača bazena, pročitajte više o ovim malim robotima koji vam pomažu u čišćenju. Na kraju smo izdvojili i zabavni kutak koji uključuje plutajuće krafne i druge zabavne dodatke.

Robotski Čistači bazena

Popularnost robotskih čistača bazena je u porastu, jer su posljednjih godina cjenovno pristupačniji. Jednom tjedno bi ga trebalo uposliti da očisti bazen, a nakon što završi, morate ga očistiti. Prije kupovine je potrebno obratiti pažnju da robot čistač prilagodite materijalima u bazenu, kako bi izbjegli oštećenja površina. Cjenovno su roboti i dalje skuplji od usisavača, ali tijekom vremena štede novac jer su energetski učinkoviti. Jedan od kvalitetnih brendova za ovakve čistače je Zodiac, a više usporedbi, kao i ponuda bazena i bazenske opreme možete pronaći na našoj poslovnoj tražilici pod djelatnošću bazeni.

Prednosti i mogućnosti robotskih čistača bazena:

  • mogu procijeniti prljavost bazena
  • jednostavnost korištenja
  • ne morate ulaziti u bazen prije niti nakon čišćenja
  • štede vam vrijeme i posao obavljaju brže od čovjeka
  • postoje varijante upravljanja na daljinski i putem pametnih telefona
  • čiste vrlo temeljito i mogu se kretati cijelim bazenom, ne ostavljajući nijednu površinu prljavom; ne čiste samo dno, već i stranice i “liniju” vode
  • skuplje varijante robota dolaze s mogućnošću penjanja po bazenskim stijenkama
  • ima vlastiti filter za prljavštinu, tako da radi samostalno i neovisno o filteru bazena


Izvor fotografije: Flickr

Robotski čistači i usisavači za bazen

Prije robotskih čistača bazena, bazeni su se uglavnom čistili pomoću usisavača koji također učinkovito čiste bazen i još uvijek su popularan odabir. U ovom slučaju se koristi bazenska pumpa za filtriranje vode na koju se spoji cijev usisavača i usisavanje dna bazena počinje. Obično to zahtijeva da onaj tko usisava uđe u bazen, što postaje zamorno jer bazen treba čistiti najmanje jednom tjedno. Robotski čistači mogu biti bolja opcija jer osiguravaju dobru higijenu stijenki bazena, olakšavaju vam posao i štede vrijeme.

Razina pH vode u bazenu

Propisana pH vrijednost vode za ljudsku potrošnju je u rasponu od 6,5 do 9,5. Do vrijednosti 6 je voda kisela, s pH 7 je neutralna, a 8-14 alkalna (lužnata).

Kisela voda može nagrizati metale vodovodnih instalacija i početi stvarati mrlje na površini. Također, može doći do nagrizanja betona i fugirane mase između pločica. Optimalna razina pH za vodu iz bazena je 7,2-7,6 (idealno 7,4).

Ako voda izgleda zamućeno, to može značiti da je pH iznad 7,6. Ova, i veće vrijednosti pH, smanjuju efikasnost dezinfekcijskih sredstava koje koristite te se kvaliteta vode smanjuje.
Prema podacima koje je Grad Zagreb prikupio u kolovozu 2020. godine, u Zagrebu je pH vrijednost vode u rasponu 7,2-7,5. (srednje vrijednosti u zbirnim vodama vodocrpilišta sustava javne vodoopskrbe Grada Zagreba). Maksimalna dopuštena koncentracija je 6.5-9.5.

Kontrola pH vrijednosti kemikalijama

Najčešće je potrebno smanjivati pH vrijednost, jer u vodu dospijevaju različite nečistoće iz okoline. Primjer sredstva za smanjivanje pH vrijednosti vode je Malibu pH -minus koji možete nabaviti u, primjerice, Bauhausu za 149,90 za 7,5 kg. U istoj trgovini postoji sličan proizvod za povećanje pH, a to je pH-plus čija cijena iznosi 23,90 kn za kilogram.

Klor u bazenu

Raspon klora je također vrlo važan za vodu u bazenu. U bazenima s temperaturom vode od 23 stupnja Celzija i više, koncentracija slobodnog klora mora biti 0,7-1,0 ,mg/L.

Postoji dezinfekcijsko sredstvo u obliku klor tableta od 200 grama, one su sporo otpuštajuće.
Klor tablete od 20 grama su brzo opuštajuće i treba ih se staviti više odjednom u bazen, ovisno o njegovoj veličini.

Primjer klornog dezinfekcijskog sredstva u tabletama od 200 grama su klor tablete od proizvođača IVERPO, koje možete pronaći po cijeni od 325 kn za jedan kilogram. Jedna tableta dozira se na 10 metara kubičnih do 25 stupnjeva Celzija, a 2 tablete iznad te temperature.

Klor se, kao sredstvo za dezinfekciju bazena, pojavljuje u obliku tekućine, tableta ili granulata i kao organski klor. Granulat klora se mora prvo otopiti u vodi, a potom uliti u bazen. Ako se stavi direktno u bazen, nagrist će foliju.

Testeri klora i pH u bazenu

Digitalni testeri omogućavaju mjerenje koncentracije klora i pH vrijednosti u vodi. Primjer takvog proizvoda je AquaCheck TruTest u čijem pakiranju dobivamo 25 mjernih trakica. Pomoću mjernih trakica, kroz par sekundi možete precizno očitati parametre za doziranje kemijskih sredstava.

Testeri bazirani na tabletama također omogućavaju jednostavno i precizno mjerenje pH i klora. Standardni set obično dolazi s jednom mjernom jedinicom i 2 pločice od 10 tableta za pH i klor. 
Mjerna jedinica se uroni u bazen i u tu vodu se doda tableta. Vrijednosti vode se zatim očitavaju po bojama na mjernoj skali.

Alge u bazenu

Voda u bazenu je pogodna i za rast algi, stoga je to jedna briga više za vlasnike bazena. Odumrle alge su i hrana za bakterije, ali srećom, postoje sredstva koja nas spašavaju brzo i efikasno, nitko ne želi zelenu vodu u svom bazenu. Jedno od njih je Malibu algicid od pet litara koji za 109,90 kn možete nabaviti u Bauhausu. Osigurava čistoću vode i dugotrajnu zaštitu od ponovnog nastanka algi.

U ponudi tvrtke Marana iz Pule možete pronaći biološke pročistače otpadnih voda iz njihove proizvodnje.

Ostala bazenska oprema

Tvrtka Magnolija iz Pule ima bogatu ponudu bazena, kao i razne bazenske opreme. Osim nabavke osnovnih stvari potrebnih za bezbrižno uživanje u vašem bazenu, treba se malo i zabaviti i opustiti. Velik je izbor opreme zabavnog sadržaja, on uključuje tobogane, daske za skakanje, kao i masažne jet sustave. Cijena tobogana kreće se od 15.000 kn na više. Odskočne daske su nešto jeftinije, mogu se naći za iznose manje od 10.000,00 kn.

Izvor fotografije: Magnolija d.o.o.

Spomenut ćemo i uređaj za plivanje protiv vodene struje, jer ti uređaji omogućavaju plivanje i u najmanjem bazenu tako da, napravili vi bazen koji je malo veći od kade, opet možete uživati u borbi s vodenom strujom i plivati na mjestu.
 
Tvrtka Bent iz Splita ima u ponudi uređaj AQUAJET 100 namijenjen za ozbiljne fitness treninge i podvodnu hidromasažu, čija je cijena 10.875,00 + PDV. S druge strane, za lakše treninge i podvodnu hidromasažu nude AQUAJET 50, čija je cijena 6.800,00 kn + PDV.
 
Za ugođaj, tu su podvodni reflektori, a tvrtka Bent nudi LED bijele ili LED RGB (s mogućnostima biranja i sinkroniziranja boja). Slapovi su također atraktivan dodatak kojeg možete pronaći u ponudi.
 
Ne možemo izostaviti mogućnost slušanja glazbe dok se brčkate u bazenu, stvorite si ugođaj beach bara na moru u vlastitom dvorištu. Možete nabaviti vodonepropusne akustičke pretvornike za bazene koji se postavljaju ispod razine vode. Često se kombiniraju sa skrivenim zvučnicima oko bazena, poput zvučnika skrivenih u umjetnom kamenju. Za ovu vrstu zabave ispod površine, potrebno je izdvojiti pozamašne, dvoznamenkaste svote. Zvučnici izvan bazena će vam isto stvoriti dobar ugođaj.

Luftić za ljude smo imali svi, a luftići za čaše mogu biti vrlo korisno plutajuće pomagalo u bazenu. Takve sitnice možete vrlo povoljno kupiti preko interneta, na primjer, preko Aliexpressa po 10,00 kn za manje napuhance, a barova u koje stane više pića ima već za samo par kuna više. 

Izvor fotografije: Unsplash
 

Autorica: Ines Ivanović

Ostavite komentar

Komentari

Budite prvi koji će komentirati...
X
Kolačići

Kolačići ("cookies") omogućuju pravilno funkcioniranje ove stranice. Daljnjim korištenjem ove stranicu prihvaćate korištenje cookies (kolačića) i pravila o privatnosti. Više o tome pročitajte ovdje